Lagonika.gr
Δωρεάν 15 παραστάσεις στην διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
+212

Δωρεάν 15 παραστάσεις στην διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Μια διαφορετική προσφορά, για να σπάσει λίγο η μονοτονία 😊. Δωρεάν πληθώρα παραστάσεων, από την διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (GNO TV).

Συγκεκριμένα, προσφέρονται χωρίς χρέωση οι εξής παραστάσεις (αναφέρω και λίγα λόγια για την καθεμιά, όπως αντλήθηκαν από την ίδια την ιστοσελίδα):

  • ΜΠΟΛΕΡΟ: Το Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ, σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, έρχεται στην GNO TV, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά τις καλλιτεχνικές ρίζες του. Το «Μπολέρο» ήταν αρχικά ένας έντονος και τεχνικά απαιτητικός χορός της Ισπανίας του 18ου αιώνα, το «Μπολέρο» και συνοδευόταν από τον ρυθμό των καστανιετών. Η αρχική δημιουργία ήταν για ένα σύνολο χορευτών, όμως στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σόλο, όπως παρουσιάζεται εδώ, με τη συνοδεία ιστορικών εικόνων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (έως 07/12/2025)
  • ΟΙ ΣΟΝΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ / ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ / ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ / MAD SONGS, ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ: Το εξαιρετικά επιτυχημένο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΟΜΜΘ, έρχεται στις οθόνες σας από την GNO TV με τέσσερις μοναδικές συναυλίες που εστιάζουν στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική του 17ου αιώνα. Εμβληματικά έργα των Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ και Αρκάντζελο Κορέλλι, σπάνιας ομορφιάς οργανική μουσική από την Ιταλία του Γαλιλαίου και εκλεκτικά «τραγούδια της τρέλας» ζωντανεύουν μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπό τον τίτλο Η εποχή των πειραμάτων που παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 24, 29 και 30 Νοεμβρίου και στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός την 1η Δεκεμβρίου 2024 (έως 07/12/2025)
  • LES NUITS D’ ÉTÉ: O περίφημος κύκλος Καλοκαιρινές νύχτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Εκτόρ Μπερλιόζ. Ο κορυφαίος Γάλλος συνθέτης γράφει αυτά τα έξι τραγούδια για φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση Τεοφίλ Γκωτιέ, επιδιώκοντας να αποδώσει μουσικά, μέσα από τις λεπτεπίλεπτες ερωτικές μελωδίες του, την αγάπη στην πιο εξιδανικευμένη μορφή της (έως 15/06/2025)
  • Μαρία Κάλλας: Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…: Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα μουσικό λεύκωμα με το ρεπερτόριο που ερμήνευσε η Μαρία Καλογεροπούλου από το 1937 έως τo 1945, στην Αθήνα, είτε στο πλαίσιο των ωδειακών εξετάσεών της είτε σε παραστάσεις, ακροάσεις, γιορτές και ρεσιτάλ (έως 31/01/2026)
  • ΚΥΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ: Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το νέο διαδικτυακό φεστιβάλ Κύματα φωτός, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Κουμεντάκη. Τέσσερις ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, στο Αλιβέρι, την Πτολεμαΐδα, τη Μεγαλόπολη, τον Λάδωνα και το Λαύριο «ζωντανεύουν», μέσω της μουσικής και της εικόνας.  Στο πλαίσιο του διαδικτυακού φεστιβάλ Κύματα φωτός, τέσσερις καλλιτεχνικές ομάδες μπαίνουν στα παλιά εργοστάσια της ΔΕΗ και δημιουργούν για την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΛΣ, την GNO TV, τέσσερις βίντεο-παραστάσεις όπου η μουσική και το σενάριο εμπνέονται από τους χώρους, την ιστορία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν εκεί (έως 15/01/2028)
  • ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ: Έργα τριών σημαντικών Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα επέλεξε ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος για το διαδικτυακό ρεσιτάλ του. Ο Καλομοίρης και ο Κωνσταντινίδης γεννήθηκαν στη Σμύρνη και διαμόρφωσαν τη μουσική τους προσωπικότητα ο πρώτος στη Βιέννη και ο δεύτερος στη Δρέσδη και στο Βερολίνο. Αρκετά νεότερος, ο Ξενάκης γεννήθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας και ανέπτυξε τις σκέψεις του στη Γαλλία. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα: οι δύο πρώτοι από την παραδοσιακή μουσική, ο τρίτος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το σύντομο Νυχτιάτικο ανήκει στα πρώτα έργα του Καλομοίρη, ο οποίος το πρωτοσχεδίασε το 1906. Οι Οκτώ ελληνικοί νησιωτικοί χοροί του Κωνσταντινίδη ακολουθούν σχεδόν μισόν αιώνα αργότερα, το 1954. Το Έρμα (1960-61) ανήκει στα έργα στα οποία ο Ξενάκης εφάρμοσε θεωρία των μαθηματικών –στο συγκεκριμένο εφάρμοσε τη θεωρία των συνόλων–, ενώ η Ευρυάλη του 1973 βασίζεται σε μια τεχνική που εφηύρε ο Ξενάκης κατά τη δεκαετία του 1970 και είναι το δεύτερο μείζον έργο του για πιάνο (έως 31/07/2025)
  • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΡΗΜΟ: Η Μεσόγειος έρημος είναι ένας κύκλος σύντομων κομματιών για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη, που γράφτηκε μετά από ανάθεση του Michael Marks Charitable Trust και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000. Στο νέο βίντεο για το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ αποσπάσματα από το έργο ερμηνεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη σολίστ Λορέντα Ράμου, ενώ η βραβευμένη εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη σκηνοθεσία (έως 31/07/2025)
  • ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ: Δύο έργα που εξερευνούν τη σχέση της παραδοσιακής με τη λόγια μουσική ερμηνεύουν στο Μικρό Χρηματιστήριο οι σολίστ της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Γιάννης Χριστόπουλος, με τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο. Πρόκειται για τα Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού του Γιάννη Κωνσταντινίδη και τις Πέντε ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ (έως 31/07/2025)
  • Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗΣ: Η διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα παρουσιάζει ένα ανοιξιάτικο ρεσιτάλ με διάσημες άριες και τραγούδια από το ρεπερτόριό της, με συνοδεία στο πιάνο τη Σοφία Ταμβακοπούλου. Από το τραγούδι του Σούμαν «Τον υπέροχο μήνα Μάη» ως το «Δε μ’ αγαπάς» του Θεόδωρου Σπάθη, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εξίσου τα «Μονοπάτια του έρωτα» του Φρανσίς Πουλένκ, τη νοσταλγική «Ελεγεία» του Μασνέ αλλά και την άρια «Είναι λίγα λουλούδια» από τη γοητευτική όπερα Ο φίλος Φριτς του Πιέτρο Μασκάνι (έως 31/07/2025)
  • ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά: Καθώς δεν πέρασαν ποτέ στην κατοχή των Οθωμανών, τα Επτάνησα παρακολούθησαν χωρίς διακοπή την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην Κέρκυρα αναφέρεται θεατρική δραστηριότητα ήδη από την τρίτη δεκαετία του 16ου αιώνα και οργανωμένη θεατρική και μελοδραματική ζωή από τις πρώτες δεκαετίες του 18ου αιώνα. Λόγω εγγύτητας οι μουσικοί δεσμοί ήταν στενότεροι με την Ιταλία και ιδιαίτερα τη Βενετία και τη Νάπολη: Επτανήσιοι συνθέτες σπούδαζαν στις ιταλικές πόλεις και ιταλικοί θίασοι μελοδράματος επισκέπτονταν τα Επτάνησα. Στο ρεσιτάλ του ο διακεκριμένος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς με τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο θα ερμηνεύσουν χαρακτηριστικά τραγούδια σπουδαίων Επτανήσιων μουσουργών: των Κερκυραίων Ναπολέοντα Λαμπελέτ, Σπυρίδωνα Ξύνδα, Σπυρίδωνα Σαμάρα και Λαυρέντιου Καμηλιέρη, όπως επίσης του Θεόδωρου Σπάθη, γιου του Κεφαλονίτη συνθέτη Σπυρίδωνα Σπάθη. Οι στίχοι προέρχονται από την πένα σημαντικών ποιητών όπως οι Ιωάννης Πολέμης, Διονύσιος Σολωμός, Γεώργιος Δροσίνης και Αλέξανδρος Πάλλης (έως 31/07/2025)
  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Το μουσικό παραμύθι Η συνέλευση των ζώων σε μουσική Γιώργου Κουρουπού και στίχους του Περικλή Κοροβέση ερμηνεύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, με συνοδεία στο πιάνο τον Νίκο Βασιλείου. Τα ζώα αναζητούν εναγωνίως έναν νέο αρχηγό. Τον δημιουργούν τα ίδια και, καθώς όλα τους θέλουν να τα εκφράζει, καθένα προσφέρει σε αυτόν ως δώρο κάποιο από τα χαρακτηριστικά του. Όμως το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που φαντάζονταν. Δημιουργούν τον άνθρωπο και το μετανιώνουν πολύ γρήγορα (έως 30/04/2025)
  • Ετήσια Παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ 2023: Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στη GNO TV την ετήσια παράστασή της, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή Σπουδών της Γιώργου Μάτσκαρη, για το έτος 2023. Μια παράσταση για να γνωρίσουμε τα ταλέντα του μέλλοντος, να χειροκροτήσουμε τη νεανική ορμή και να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες των αυριανών χορευτών (έως 15/06/2025)

Δωρεάν

anastaso2010
anastaso2010
Συνδέσου ή δημιούργησε ένα λογαριασμό για να σχολιάσεις!
Εγγραφή
Σχόλια
Δωρεάν 15 παραστάσεις στην διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Δωρεάν 15 παραστάσεις στην διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
anastaso2010
anastaso2010
Δωρεάν